U jednoj dusevnoj bolnici doveden je novi pacijent koji je izgledao tako spokojan i miran da ga je jedan od upravnika ludnice upitao:
- Znate li vi gde se nalazite?
-Znam u ludnici, -odgovori pacijent.
- A zasto ste u ludnici , pitao je dalje upravnik.
- Ovamo me je doveo jedan bracni zaplet i evo ja cu pokusati da vam ga objasnim:
Moj otac je udovac a ja sam momak. Jednoga dana ja sam se ozenio udovicom, koja je imala odraslu kcer. Nakon nekog vremena moj otac udovac zaljubio se u kcer moje zene i uskoro se ozeni njome, tako da je moja zena postala tasta mome ocu, a moja pastorka koja je bila kcer moje zene, postala je moja maceha, a moj otac postao je moj zet.
Moja maceha odnosno pastorka uskoro je rodila sina, koji je bio moj brat a ujedno moj unuk, odnosno unuk moje zene, a ja sam postao deda moga brata.
Kad je pak moja zena rodila sina, bio je on surak mog oca, posto je bio brat moje pastorke, a moja pastorka bila je baka svome bratu, jer je on sin moje zene.
Buduci da sam ja ocuh svome ocu, to je moj sin brat mog oca a ujedno i sin moje bake, jer je moja zena svoje kceri, a ja sam ocuh svoje macehe.
Moj otac i moj sin su braca, moja zena je meni baka, jer je snaja moje macehe, a ja sam brat moga oca a ujedno sam sam sebi deda.
- Dosta, povika upravnik ludnice i uhvati se za glavu i pade u nesvest.